CODA | Naked Eye | persbericht en beelden
The Naked Eye Project info
Teaser
Als onze hersenen bestaan uit een emotionele/creatieve rechterhelft en een rationele/analytische linkerhelft; is dat dan ook in onze ogen terug te zien? De expositie Naked Eye laat een keuze zien uit de foto’s die Nathan Mooij maakte in het kader van zijn Naked Eye Project. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Zo ontstonden twee verschillende portretten van één persoon: één met twee linkerogen en één met twee rechterogen. We nodigen je uit om deze portretten te onderzoeken in de tentoonstelling Naked Eye. Met welke ogen maak jij het liefste contact? Of welke blik vermijd je juist liever? Herken je dan ook emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik?
Persbericht
CODA presents NAKED EYE PROJECT
(Versie algemeen/wetenschap)
De expositie “Naked Eye Project” en het bijbehorende boek “More than meets the eye” raken drie interessante onderwerpen: kunst, communicatie en wetenschap.
De Nobelprijs-winnende theorie van Dr. Roger Sperry, over de verschillen tussen de linker- en rechter-hersenhelften, zijn door de kunstenaar vertaald naar intense portretten waarmee u oogcontact mag maken tijdens de uw bezoek aan de expositie.
Nog nooit eerder is deze wetenschappelijke Nobelprijs vertaald naar een kunstproject. Iedereen, elke leeftijd en elk karakter, elke interesse of opleiding kan op een laagdrempelige manier in dit bijzondere museum kijken en ervaren wat het project met je doet.
Volgens wetenschapper Dr. Roger Sperry bestaat onze linker- en rechterhersenhelft uit een emotionele en rationele helft. Ons linker- en rechteroog zijn hier mee verbonden. Naked Eye Project probeert u te laten zien wat het heeft ontdekt: ‘Zien wij de emotionele of rationele kenmerken van deze hersenhelften terug in iemands ogen?’
Fotograaf Nathan Mooij: “Door in een portretfoto iemands linkeroog te spiegelen en over het rechteroog te plaatsen ontstaat een portret met twee linkerogen. Tevens maken we een portret met een gespiegeld rechteroog.
Door de versie met de twee linker- én de twee rechterogen met elkaar te vergelijken komen we tot zeer bijzondere inzichten. Je zult versteld staan hoe je uitstraling en lading van iemands blik en uitstraling verandert”.
Doelstelling van het Naked Eye Project is om met het fotoproject een visueel hulpmiddel te bieden om zelf een mening te vormen over dit vraagstuk. Wellicht bent u nieuwsgierig geworden naar uw eigen portret in Naked Eye projectstijl? Er zal regelmatig een pop-upstudio met de fotograaf aanwezig zijn voor portretten.
Naast de expositie kunt u met het boek dat het Naked Eye Project heeft uitgegeven, zelf deze en nieuwe bewerkte portretten van anderen te bekijken en je eigen mening vormen over wat je ziet.
Het boek “More than meets the eye” is verkrijgbaar voor 29,95 euro via de museumwinkel, boekhandel en online.
SYNOPSIS
ZIET U ZE OOK? OGEN WAAR U IN VERDRINKT OF DIE JE ONTWIJKT, SPANNENDE OGENOF OGEN DIE DOOR U HEEN KIJKEN? WAAROM MAKEN WE OF VERMIJDEN WE OOGCONTACT EN IS ER EEN VERSCHIL IN WAT WE ZIEN IN EEN LINKER- OF RECHTEROOG? IS IN DIT OOG DE KOPPELING NAAR DE EMOTIONELE RECHTERHERSENHELFT OF RATIONELE LINKERHERSENHELFT ZICHTBAAR?
KIJK MET ONS MEE, HET NAKED EYE PROJECT IS ERG BENIEUWD NAAR WAT U ZIET. THERE IS MORE THAN MEETS THE EYE!
© 2017 NAKED EYE PROJECT BV - BIREI BV
Zie onderaan deze pagina een artikel in 1200 woorden
Grand Opening 14 februari , 20U
Save the date | donderdag 14 februari
Save the date! Valentijnsdag vier je aankomend jaar wel op een heel bijzondere manier. Geen romantisch uitje, maar date night met een twist. De avond van 14 februari 2019 opent in CODA Museum de tentoonstelling Naked Eye. En daar hoort een speciale opening bij. CODA nodigt je uit je zintuigen te prikkelen tijdens de speciale avondopenstelling van CODA Museum; CODA by night. Een DJ laat je geluid ervaren met een unieke silent disco, je eye-gazed erop los tussen de kunst en je kunt deelnemen aan activiteiten bij verschillende stations. Ontdek hier of dat wat je ziet, overeen komt met wat je proeft, voelt en ruikt. Noteer 14 februari alvast in je agenda.
Over Nathan Mooij, Fotograaf
Nathan Mooij- Fotovakschool- Coda Apeldoorn
Vanaf zijn 14de levensjaar was de in Rotterdam geboren Nathan Mooij overal te vinden in de natuur of op verlaten plaatsen om zijn zwartwit Kodak T-max films vol te schieten.
De andere optie om hem te vinden was de donkere kamer (lees: grote kast) die hij op zijn 15e bouwde om zijn eigen fotowerk te ontwikkelen en af te drukken. Achteraf een rijkdom om deze technieken nog helemaal geleerd en gebruikt te hebben.
Zijn grootvader Piet gaf hem zijn eerste Asahi Pentax K1000 met 35 mm. Dit is hoe de liefde voor het vertellen van verhalen met foto's begon.
Hij begon in 1991 aan de opleiding Professionele reportagefotografie aan de Fotovakschool Apeldoorn, locatie Brinklaan.
Dit leidde in 1994 tot het behalen van zijn diploma.
Na jarenlang te hebben gewerkt met Canon Eos digital, voegde hij de Pentax monstercamera: de Pentax 67 inclusief de unieke SMC lenzen aan zijn gear toe. Een van zijn favorieten uit de oudheid. Zwaar, groot, onbreekbaar en analoog. Het beste uit 2 werelden, analoog 6x7 ontmoet digitaal.
Zijn werk wordt het best omschreven als: verbinding met het onderwerp / de persoon / het moment. Hij werkt met beide ogen open om de connectie te behouden.
Het fysieke oogcontact met het onderwerp gaat niet verloren terwijl het andere oog door de camera kijkt. De meeste foto's zijn slechts one-takes.
Hij is in staat om het moment vast te leggen, de fractie van een seconde of het nu in het licht van de zon is of wanneer emoties stromen op de meest kwetsbare momenten wanneer een leven begint of eindigt ...
Een van zijn publicaties: "More than meets the eye" van Naked Eye Project duwt dit naar een hoger niveau. De onbewerkte beelden van mooie mensen met al hun onzekerheden, hebben allemaal te maken met het oogcontact. Meestal een one-shot op het juiste moment. De diepere gedachte achter deze foto is of je iemands rationele of emotionele kenmerken van hun linker-en rechterhersenhelft in hun ogen terug kan zien. Dit wordt uitvergroot door het portret te klonen; één met twee rechter- en één met twee linkerogen in een bewerkte foto.
Een ongelofelijk spannende tijd breekt aan voor het Naked Eye Project. Na een waanzinnig eerste jaar met de uitgave van het boek "More than meets the eye", nu het bijzondere momentum om in museum CODA Apeldoorn de hoofdtentoonstelling 4 maanden te mogen invullen met een selectie uit de inmiddels 2000 bijzondere Naked Eye portretten.
Grand Opening is 14 februari met avondvullend programma met silentdisco DJ WannabeaStar, foodexperience, blind-daten, oogstaren en uiteraard officieel lintjesknipmoment.
De hele expo duurt tot 10 juni 2019, mocht je de openingsavond missen en toch willen komen kijken.
BEELDEN TEN BEHOEVE VAN PUBLICATIE (hi-res opvragen via info@nathanmooij.com)
(artikel in 1200 woorden)
Naked Eye in Museum CODA Apeldoorn door Nathan Mooij
Hoe een idee een boek werd en een boek een museumtentoonstelling
Een fascinatie voor ogen. Nathan Mooij heeft dat al heel lang, vroeg zich ooit af bij het zien van de slotscène van de film Casablanca, wat Humphrey Bogart precies zag toen hij Ingrid Bergman diep in de ogen keek. ‘Ziet hij haar als vrouw, dus haar uiterlijk en vooral buitenkant, of ziet hij dieper. Haar wezen, dat wat zij is. En is naar iemand kijken echt anders dan iemand aankijken?’
De 44-jarige geboren Rotterdammer, nu woonachtig in zowel Drenthe als Amsterdam-Noord, vroeg zich daar ook bij af hoe hijzelf naar de wereld keek, naar mensen en gebeurtenissen. Ogen dus en het was misschien dan ook niet vreemd dat Nathan Mooij daar iets mee ging doen. Tien jaar werkte hij in een fotostudio, met zijn ogen door een camera kijken dus. ‘Daarna heb ik 18 jaar afwisselend in de optiek en als fotograaf gewerkt, en werd mijn leven bepaald door brillen, ogen en beeld’, zegt Nathan daarover.
Anderhalf jaar geleden werd in een van de mooiste boekhandels van Nederland, Waanders in de Broere in Zwolle, zijn boek ‘More than meets the eyes’ gepresenteerd. Deze uitgave van zijn eigen Naked Eyes Project mag gerust bijzonder genoemd worden. Van 65 personen zijn steeds twee bijzondere portretten te zien: eentje met twee linkerogen en eentje met twee rechterogen. Het gezicht is nadrukkelijk niet gespiegeld. Photoshopkunstenaar en collega-fotograaf Marco Kuijpers knutselde de ogen heel precies op hun plek. ‘Ik liep al acht jaar met het idee rond, maar research heeft heel veel tijd gekost en ik kon er niet fulltime mee bezig zijn. Het idee achtervolgde me en ik moest het gewoon maken. Ik heb natuurlijk veel met ogen te maken in mijn vakgebied en ben zelf echt een ogenmens. Ik heb ook lang voor goede doelen gewerkt, mensen in het buitenland geholpen met oogoperaties of aan een bril geholpen.’
Creativiteit
Nathan stelt vast dat ogen een heel belangrijk onderdeel van het leven vormen en noemt kunst, wetenschap en contact als begrippen die onlosmakelijk met ogen verbonden zijn. ‘Mijn idee is ook gebaseerd op een afbeelding die ik zag over het brein: het rechterdeel staat voor creativiteit en emoties, het linkerdeel voor rationeel en berekenend. Bij de mens is één van die helften dominant. Ik vond dat superinteressant, raakte erdoor gefascineerd. Ogen hebben een heel dominante aansturing vanuit een hersenhelft. Ik vroeg me af of dat fotografisch vast te leggen zou zijn in één portret. Ik heb ooit een workshop gedaan met wildvreemde mensen, waarbij je elkaar vijf minuten lang aan moest kijken zonder een woord te wisselen. Ervaar dan de kracht van oogcontact, je kiest bewust binnen een seconde één oog uit om naar te kijken. Dat was een heel helder moment, dat je in je onderbewustzijn een oog kiest. Waarom koos ik dat oog? De een kijk je afstandelijk aan, een ander juist intens. Je haalt informatie uit ogen, maar ogen zenden ook uit’, doceert hij. ‘Het is het venster van je ziel.’ Nathan wijst op de uitdrukking ‘liefde op het eerste gezicht’. ‘Blikken kunnen afstoten of aantrekken. Het gaat er volgens mij over wat een oog uitzendt.’
Uitstraling
De foto’s van de portretten met alleen de linker- en rechterogen geven vaak twee compleet verschillende uitstralingen. ‘Marco en ik hebben de foto’s gemaakt, met opzet in zwart-wit en met naakte schouders. Dan word je niet door de kleur afgeleid en iedereen is grijs. We hebben portretten laten zien aan een neuroloog, een gelaatdeskundige en spirituele mensen. Met al die feedback kreeg het verhaal dat we wilden vertellen steeds meer vorm. Het is belangrijk dat wat we delen, ook klopt. Maar het is ook een kunstproject waar verbeelding overbleef. Het moet een vraagstuk blijven of ogen van mensen een reflectie zijn van de emotionele en rationele eigenschappen van de mens.’
Wie naar de beide portretten van een persoon kijkt, ziet vaak twee geheel verschillende uitstralingen. Onder de 65 personen die een plek in dit mooie boek hebben gekregen, zitten bekende Nederlanders zoals zangeres Do, maar verder ook vele beroepen en karakters, nationaliteiten van jong tot oud.
TwoBillionsEyes
Het 190 pagina’s tellende boek op formaat 30 bij 30 centimeter en hard reliëfkaft, is vervaardigd in een oplage van 7.000. inmiddels zijn er bijna 6000 exemplaren verkocht, wat ook weer goed is voor het goede doel. Van elk verkocht boek kan weer een bril worden aangeschaft door de stichting TwoBillionsEyes. ‘Dan kan ergens anders in de wereld ook iemand genieten van goed zicht. Ik heb in Nicaragua gezien dat een bril iemands leven echt positief kan veranderen. Een vader zag voor het eerst zijn achtjarige dochter scherp. Het meest bizarre was dat we de volgende dag op pad gingen, diep het land in. Na uren rijden kwamen we bij een dorpje van 4 huizen aan zee. Aan het stand werkte een man aan zijn kapotte visnetten en dat bleek die man te zijn. Los van het absurde toeval, had deze man dus bijna een dag naar de grote stad gereisd om door ons geholpen te worden. Hij kon nu beter zijn visnetten zien, sneller werken en dus meer geld verdienen en ineens goed voor zijn gezin zorgen.’
Tentoonstelling in Museum CODA
Inmiddels een jaar en ruim 2000 portretten verder is dit bijzonder project gevraagd als museumtentoonstelling in een prachtig en modern museum, CODA te Apeldoorn
De expositie Naked Eye laat een keuze zien uit de foto’s die Nathan Mooij maakte in het kader van zijn Naked Eye Project. Mooij fotografeerde uiteenlopende personen en spiegelde vervolgens de linkerogen en de rechterogen. Zo ontstonden twee verschillende portretten van één persoon: één met twee linkerogen en één met twee rechterogen. We nodigen je uit om deze portetten te onderzoeken in de tentoonstelling Naked Eye. Met welke ogen maak jij het liefste contact? Of welke blik vermijd je juist liever? Herken je dan ook emotionele of rationele eigenschappen in iemands blik?
De tentoonstelling opent 14 februari en duurt /m 2 juni 2019 in Museum Coda Apeldoorn.
Zie: nakedeyeproject.com of nathanmooij.com
Others about my work
“Hello, Nathan,
To begin with, I found your portraits quite expressive and to some extent intuitive. Artistic expression sometimes has to be simply intuitive. At least in part. It is evident that you love Portraiture and the way you approach the subject shows off great care and passion about what you are doing. Speaking from a purely technical standpoint, the work looks very good. You have managed to capture great light in almost all your pictures. You seem to be mindful of any technical issue involved in the process, and your concentration on composition and lighting allows you to produce high-quality portrait photography. I also like the way you utilize the background. A great portrait is the one that can easily draw the viewer’s eye to the subject without distracting background elements and from what I see here, you are well-aware of that rule. Whether you work with abstract backgrounds or natural places, you know how to make it work in favor of the main subject. What makes me happier though is the fact that, besides the technical efficiency, you are showing great care about capturing the essence of the personality that stands in front of your lens. Your approach shows off your ability to impart the right message about the person you photograph.
Some portrait photographers claim that they try capturing the true self. A good portraitist knows though, that, when we talk about still images, there is no such thing as the true self. A human being is a constellation of objectivities and subjectivities and it is not that possible to capture all those elements in a two-dimensional, still image. What it’s possible though is to capture an honest aspect of the subject, one of the many that synthesize what we call Personality. I feel that you are moving in that direction. Your images do really bring something essential up to life, something that perhaps refers to the essence of the personalities you selected to photograph. Your Pictures prove my point. The way you have captured the persons feels honest and the result speaks to the heart. It is as if you have managed to illustrate an important aspect of their personality and character. That said, my answer to your main question is Yes: to some extent, your pictures are indeed about the essence of the subjects.
Nathan, I believe that the black-and-white format fits better your approach. Color contemporizes a picture. It brings it into the realm of Now. Black-and-white photography is more emotive and abler to bypass the present moment, approaching the essence of the subject. I appreciate your dedication to Portrait photography and I support your endeavor to evolve it further. Keep on the good work ”
— Juryrapport LENSCULTURE New York